Проєкт «Витоки» в Національному художньому музеї України розповідає про колекцію, що стала основою історичного музею

11.10.2024

18.JPG

Тривають події, присвячені започаткуванню Київського міського музею старожитностей і мистецтв, який є попередником трьох провідних музеїв країни: Національного художнього музею України (NAMU), Національного музею історії України (МІСТ) і Національного музею декоративного мистецтва України. Нині в NAMU можна відвідати проєкт «Витоки. До 125-річчя виставки з нагоди ХІ Археологічного з’їзду» і віртуальний тур виставкою 1925 року «Український портрет ХVІІ – ХХ століть».

В межах експозиції «Витоків» представлені предмети з колекції МІСТ. Кураторкою проєкту є завідувачка музейного відділу найдавнішої та середньовічної історії України Марина Стрельник.

Виставка «Витоки» присвячена події, яка започаткувала зібрання сучасного Національного музею історії України. З 1 по 20 серпня 1899 року в Києві тривав ХІ Археологічний з’їзд, який значно вплинув на розвиток української археології. З нагоди відкриття з’їзду в Києві на кількох локаціях організували виставки, зокрема археологічні. Одну з них влаштував археолог Вікентій Хвойка – у залах другого поверху ще недобудованого приміщення Київського міського музею старожитностей і мистецтв. Виставка відкрилася 5 (17) серпня і тривала ще місяць після закриття з’їзду. «Витоки» відтворюють атмосферу означеної виставки.

«Вікентій Хвойка виявився дуже талановитою людиною. Можливо, він зробив для розвитку української археології найбільше за всіх дослідників, які працювали пізніше. Він був початківцем, стояв біля витоків. Тому недарма ми й обрали таку назву виставки», – зазначила Марина Стрельник.

Жодних каталогів чи покажчиків до археологічної виставки 1899 року не видали. Проте зі свідчень очевидців відомо, що в її межах демонстрували численні експонати з колекцій Вікентія Хвойки, Богдана Ханенка, Василя Тарновського, Тадея Кундеревича, Миколи Чернєєва, із зібрання Товариства старожитностей і мистецтв. Докладніші відомості щодо розміщення речей у вітринах й оформлення експозиції не збереглися.

«На виставці 1899 року були не тільки вітрини з експонатами, але і макети, планшети, полиці, щити. Причому на щитах могли повісити такі габаритні речі, як кольчуга чи наконечники списів. Вікентій Хвойка також нашивав на планшети фрагменти керамічних виробів. Інколи на таких планшетах були поруч і фрагменти кераміки, і крем’яні вироби, і кістяні знаряддя праці. Тобто якоїсь системи не було. Вікентій Хвойка писав, що все це важко систематизувати, хоча б хронологічно, тому що багато колекціонерів, які представили свої зібрання на виставці, вимагали, щоб їх предмети виставили компактно й з підписом, хто саме надав ці речі», – розповіла Марина Стрельник.   

В межах виставки з нагоди ХІ Археологічного з’їзду було представлено багато артефактів, тільки з розкопок Вікентія Хвойки – 2017. Проєкт «Витоки» презентує невелику, але змістовну частину експонатів (54 одиниці зберігання), які могли демонструвати 1899 року. Також відвідувачі можуть побачити документи, пов’язані з музейницькою діяльністю Вікентія Хвойки (малюнки, карту, інвентарну книгу). Експонати охоплюють різні епохи: це крем’яні знаряддя праці з Києво-Кирилівської стоянки, колекція матеріалів трипільської культури, знайдених у Києві та на Київщині, – усе з розкопок Вікентія Хвойки, а також скіфські старожитності з колекції родини Ханенків

Віртуальний тур виставкою 1925 року «Український портрет ХVІІ – ХХ століть» присвячений знаковій виставці українського портрету, що була розгорнута в трьох залах другого поверху нинішнього NAMU. Ї організаторами виступили видатні дослідники Данило Щербаківський і Федір Ернст. Вони також стали авторами каталогу, до якого увійшли 259 портретів. Проєкт є результатом багаторічного дослідження науковців музею в співпраці з колегами з інших інституцій щодо відтворення повноцінного вигляду експозиції 1925 року. 

Відвідувачі за допомогою к’юар-коду і смарт-столу мають можливість опинитися в просторі виставки 1925 року, «рухатися» залами, розглядати експонати, знайомитися з новітніми музейними дослідженнями колекції завдяки аудіогіду та інформації до кожного твору. Виробництво проєкту – «єМузей»  та Imersum.

Проєкт «Витоки» і віртуальний тур виставкою «Український портрет ХVІІ – ХХ століть» тривають до 9 листопада. Також у межах відзначення 125-річчя від дати заснування Міського музею старожитностей і мистецтв відбудеться серія публічних дискусій про переосмислення спадщини. Більше інформації за посиланням: https://www.facebook.com/share/p/ZocerWxmBG3XkZfQ/

Національний художній музей України відкритий для відвідувачів по четвергах, п’ятницях і суботах з 12:00 до 17:30. Адреса музею: Київ, вул. Михайла Грушевського, 6.

ВАЖЛИВО: Потрапити до музею можна через службовий вхід, розташований з тильного боку будівлі. Для цього музей необхідно обійти праворуч по Музейному провулку.

22.JPG

34.JPG

27.JPG

28.JPG

41.JPG

30.JPG

25.JPG

43.JPG

42.JPG

44.JPG

38.JPG

«Витоки. До 125-річчя виставки з нагоди ХІ Археологічного з’їзду» в Національному художньому музеї України

Поділитися

Останні новини

Подивитись все
Подивитись все