29 років тому Україна та росія розділили Чорноморський флот

Олександр Лук’янов , старший науковий співробітник Національного музею історії України09.06.2024

Записка_фб.jpg

Доповідна записка полковника Віталія Лазоркіна до заступника міністра оборони України щодо ситуації на Чорноморському флоті на початку 1992 року. Національний музей історії України

9 червня 1995 року в російському місті Сочі представники України та російської федерації підписали угоду про розподіл Чорноморського флоту колишнього СРСР. За цією домовленістю, 18,3% кораблів Чорноморського флоту відійшли Україні, а 81,7% – росії. Головною базою російського ЧФ став Севастополь, а кожен офіцер, мічман і прапорщик Чорноморського флоту мав право на вільне визначення подальшого місця служби. 

Згодом дві третини з отриманих Україною кораблів списали через незадовільний стан, а деякі навіть не вводили до складу ВМС України. Кращі кораблі відійшли росії. 

Угода стала однією з визначальних сторінок російсько-українських відносин щодо флоту. Наступний важливий документ – угода про статус та умови перебування Чорноморського флоту РФ на території України, підписана 28 травня 1997 року. Вона визначила статус і терміни перебування російського флоту та військових частин на українській території. Російській дипломатії під час перемовин вдалося нав’язати свій порядок денний, поєднати питання армії та флоту з економічними угодами та закріпити за собою майно Чорноморського флоту. В загальному підсумку Україна втратила більшість кораблів і частину військово-морських баз ЧФ. 

Політичні події, пов’язані з флотом, мали серйозний вплив на внутрішню та зовнішню політику України наприкінці 20 – на початку 21 століть. Документи початку 1990-х років свідчать, що створенням Військово-Морських Сил України ми завдячуємо передусім офіцерам і морякам, які, попри погрози та цькування з боку тодішнього командування ЧФ, організували складення присяги. Патріотичні українські офіцери й мічмани також проводили активну роз’яснювальну роботу та опрацьовували проєкти перших нормативно-правових документів. 

Доповіді вищому керівництву держави свідчать, що президент України отримував детальну інформацію про загрози та загальну ситуацію на флоті. Дивує нерішучість і затягування часу з боку високопосадовців в ухваленні важливих рішень щодо українського флоту. Про загрози використання кримських військово-морських баз російськими військовими та втрати Криму у разі розподілу флоту постійно доповідали українські офіцери. З 1991 по 2014 рік на території України перебували іноземні військові формування, які у лютому-березні 2014 року ворог використав для захоплення військових частин і майна Військово-Морських Сил України.

Дізнатися більше про те, як Україна і росія ділили флот, можна на виставці «33/10» у Національному музеї історії України

Поділитися