Виставка про дохристиянські вірування України відкрилася в музеї

07.06.2024

2.JPG

6 червня в Національному музеї історії України відкрилася виставка «Дохристиянські вірування України». Це перший проєкт у музеї про історію вірувань від найдавніших часів до приходу християнства.

Представлено понад 500 оригінальних археологічних знахідок з колекції музею, зокрема й ті, яких ще не виставлялися. Серед іншого, це лопатка мамонта з нанесеним на неї орнаментом, трипільські статуетки та біноклеподібні посудини, скіфське бронзове навершя з фігуркою скіфського бога Папая та намиста знатної скіф’янки з Мелітопольського кургану, глек-«календар» черняхівської культури, прекрасні взірці античного бронзового та керамічного посуду й інших виробів та багато іншого.

Також виставка засвідчила непорушність українсько-шведської дружби! 

Федір Андрощук, генеральний директор Національного музею історії України, науковий керівник виставки: "Понад 20 років я працював у Швеції як дослідник. З 24 лютого 2022 року одразу почали телефонувати й писати скандинавські колеги. Я говорив, що культурна спадщина України має бути захищена, адже росіяни демонстрували очевидний намір її знищити. Керівник Національної ради з питань спадщини Швеції телефонував мені майже щодня. Він запитував, як музей, яка у нас ситуація, а потім доповідав міністерству культури Швеції.

Перші десять днів повномасштабної війни для нашого музею, як і для всієї країни, були одним із найтяжчих періодів. Основним завданням музею було збереження експозиції, її демонтаж. Міжнародна підтримка була дуже важлива, і я радію, що Швеція простягнула руку допомоги.

В лютому 2022 року директорка Північного музею у Стокгольмі сказала мені, що вони починають збір коштів для українських музеїв. Ці кошти вони збирали близько року. На виставці розміщено перелік усіх установ, які долучилися до цього. Для нас збирали кошти не лише музеї, а навіть школа і театр, що унаочнює солідарність. У грудні 2022 року ми отримали ці кошти. Ще в червні 2022 року, коли люди почали повертатися до Києва, вони йшли сюди й питали, чи відкритий музей. Тому ми розуміли, що попри війну, є запит на створення культурного продукту. Тож частину зібраних коштів використали для цієї виставки.

Причина, чому ми обрали таку тему проєкту, прагматична. Під час повномасштабної війни, коли ми розібрали експозицію, єдина виставка, яка тут залишилась, була присвячена історії Десятинної церкви. Оскільки ця виставка присвячена і походженню Русі, і запровадженню там християнства, було очевидно, що варто розповісти й про передумови цих процесів. Саме тому нова виставка присвячена дохристиянським віруванням України".

Каспер Андерссон, заступник голови дипломатичної місії Швеції в Україні: "Важко уявити кращу нагоду відзначити Національний день Швеції, ніж бути тут, у Національному музеї історії України. Цей музей розташований в історичному серці Києва, де бере початок українська державність. Швеція та Україна мають довгу спільну історію, починаючи з доби вікінгів та одруження київського князя Ярослава Мудрого на шведській принцесі Інгігерді, і до сьогоднішньої непорушної підтримки Швецією України під час війни з росією. Серед сотень унікальних археологічних пам’яток, представлених на цій виставці, є кілька артефактів доби вікінгів, що є ще одним свідченням нашої довгої спільної історії".

Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції: "Україна і Швеція мають тривалу спільну історію. Тисячу років тому вікінги приїхали сюди, асимілювалися і доклалися в різний спосіб до важливих державотворчих процесів, до творення Русі. А у 18 столітті відбувалися спільні війни, які теж викарбовували українську ідентичність, майбутню українську державу. Так само протягом цієї війни, яку Україна веде проти російської федерації, Швеція є для нас надзвичайно важливим і надійним партнером.

Ця виставка є внеском у збереження і розвиток нашої української ідентичності. Це – пам’ять про історію, пам’ять про традиції, тут зокрема можна дізнатися більше про зв’язки між Україною та Швецією. Для мене наша історія Русі – це теж про європейськість України".

На завершення Марина Стрельник, кураторка виставки та завідувачка музейного відділу найдавнішої та середньовічної історії України, провела кураторську екскурсію для ЗМІ та гостей.


Виставка в музеї працюватиме щодня, з 10:00 до 18:00, каса музею до 17:00. Вхід на виставку буде за загальним квитком до музею – 150 грн, для школярів, студентів та пенсіонерів – 80 грн.

Телефон для відвідувачів – (044) 278-48-64 або 093 855 61 16 (Вайбер та Телеграм).
Адреса музею – вулиця Володимирська, 2.

 

Марина Стрельник кураторка виставки.JPG

Федір Андрощук.JPG

Каспер Андерссон.JPG

Тарас Шевченко.JPG

1.JPG

4.JPG

5.JPG

Збруцький ідол.JPG

3.JPG

Марина Стрельник кураторка виставки проводить екскурсію.JPG

Поділитися