Відкрилася виставка «Обережно крихке!» про знищені вітражі Маріуполя

01.04.2024

_11.JPG

29 березня в музеї відкрилася виставка «Обережно крихке!» про прекрасні вітражі Маріуполя. Більшість з них нині існують хіба що на світлинах, адже були знищені російськими окупантами. Проте завдяки вдало підібраним матеріалам для експозиції, та майстерному розміщенню в інтер'єрах музею, вдалося досягти ефекту часткового "оживлення" велетенських скляних прикрас.

___18.JPG

Як зазначив гендиректор музею Федір Андрощук, увага головного історичного музею країни до історії Маріуполя підтверджується регулярними виставками та співпрацею з проєктами самих маріупольців.

_________50.JPG

Під час відкриття екскурсію провів автор світлин та дослідник вітражів, мозаїк та інших маріупольських окрас Іван Станіславський. Він пояснив, що попри те, що майже всі вітражі були створені за часів комуністичної диктатури, маріупольським митцям вдавалося уникати присутності відвертої радянської пропаганди у своїх творах, особливо у вітражах. Завдяки цьому їм вдалося створити високохудожні твори мистецтва, якими, на жаль, нині можна милуватися лише у стінах нашого Національного музею історії України.

Виставка триватиме до 15 травня з можливістю продовження, на третьому поверсі музею.
 

_52.JPG

_54.JPG

_36.JPG

_35.JPG

_42.JPG

_51.JPG

_56.JPG

Поділитися