Україна остаточно перемогла у справі щодо так званого «скіфського золота»

10.07.2023

2_2.jpg

Процес, що триває дев'ять років, стосується предметів мистецтва та археології, які чотири кримські музеї передали Музею Алларда Пірсона в Амстердамі для виставки «Крим: золото й таємниці Чорного моря» (тривалість з лютого по серпень 2014 року). У лютому 2014 року росія почала окупацію Криму. Після повернення цієї музейної цінності на територію, не підконтрольну українській владі, стало неможливо. Утім, кримські музеї, які де-факто контролює влада Росії, наполягали саме на цьому. У Нідерландах розпочався судовий процес. всі основні його етапи.

У грудні 2016 року суд в Амстердамі постановив передати кримські скарби держави України відповідно до Закону про спадщину. Апеляційний суд Амстердама також вирішив задовольнити позов про передачу кримських артефактів державі Україна, але вже на підставі Закону України «Про музеї» та наказу Міністерства культури України від березня 2014 року. Цей наказ надає міністерству культури повноваження ухвалювати рішення про передачу музейних експонатів на відповідне зберігання, якщо є ризик знищення, втрати або втрати. Музеї Криму подали касаційну скаргу до Верховного Суду Нідерландів на рішення Апеляційного суду. Вони просили Верховний Суд скасувати апеляційні рішення, зокрема посилаючись на порушення статті 1 Першого протоколу (право про мирне володіння своєю власністю) Європейської конвенції з прав людини. Верховний Суд Нідерландів відхилив касаційну скаргу кримських музеїв, а рішення апеляційного суду залишив без змін. Спір припинено, і Музей Алларда Пірсона має передати скарби держави України, а не музеям Криму, які ніні перебувають в окупації. 

З повною інформацією про касаційне рішення можна ознайомитися на сайті Верховного суду Нідерландів

На фото – сторінка каталогу виставки «Крим: золото й таємниці Чорного моря» з предметами з Усть-Альмінського городища. Знахідки належать до колекції Бахчисарайського історико-культурного заповідника

Поділитися