Господарський суд міста Києва задовольнив вимоги МІСТ щодо барельєфа із зображенням архангела Михаїла

15.10.2024

заставка_504х916_novyna.jpg

Барельєф «Архангел Михаїл». Кінець 17 ст. Національний музей історії України

Барельєф кінця 17 століття «Архангел Михаїл» – один із перших експонатів у колекції Національного музею історії України (МІСТ). Цього року ми святкуємо 125-річчя від дати заснування Київського міського музею старожитностей і мистецтв, який є попередником МІСТ. Команда музею планувала низку заходів до цієї подїі, зокрема виставку «Хто як Бог? Образ Архистратига Михаїла в національній історії та культурі». Означений барельєф включений до тематико-експозиційного плану цього проєкту, що розпочинається у листопаді 2024 року. Але нині артефакт демонструють у Музеї історії міста Києва, хоча договір тимчасового зберігання експоната сплив ще 15 березня 2024 року.

Музей історії міста Києва, попри неодноразові нагадування МІСТ, досі не повернув експонат з тимчасового зберігання. Цим він порушив договірні зобов’язання і Кодекс музейної етики, а також створив перешкоди МІСТ у просвітницький і виставковій діяльності. Нам довелося звертатися до суду.

15 жовтня 2024 року Господарський суд міста Києва у відкритому судовому засіданні за участі представників сторін і третьої особи – Міністерства культури та стратегічних комунікацій України – оголосив рішення, яким задовольнив позовні вимоги Національного музею історії України. Ключова з цих вимог – зобов’язати Музей історії міста Києва повернути барельєф «Архангел Михаїл». 

Ми сподіваємося на правову свідомість колег і своєчасне й добровільне виконання судового рішення, а також уникнення подальшої судової тяганини. Для цього Національний музей історії України готовий надати колегам з Музею історії міста Києва допомогу в перевезенні та пакуванні експоната.

Поділитися