93 роки тому народився Іван Дзюба

Олександр Лук’янов , старший науковий співробітник Національного музею історії України26.07.2024

Дзюба.jpg

Іван Дзюба

«Найвищий обов’язок людини – належати людству. Але належати людству можна тільки через націю, через свій народ», – був переконаний український літературознавець, дисидент, письменник, громадський діяч.

Іван Дзюба народився 26 липня 1931 року в селі Миколаївці на Донеччині. Навчався в Донецькому педагогічному інституті за спеціальністю «російська філологія». Після закінчення інституту вступив до аспірантури Інституту літератури імені Тараса Шевченка. 

Літературознавець і письменник друкувався з 1959 року. 1962 року Івана Дзюбу звільнили з посади завідувача відділу критики журналу «Вітчизна» «за ідеологічні помилки». 

1965 року під час прем’єри фільму «Тіні забутих предків» у Києві Іван Дзюба, В’ячеслав Чорновіл і Василь Стус вийшли на сцену кінотеатру «Україна» та публічно засудили арешти української інтелігенції. Під впливом цих репресій Дзюба написав працю «Інтернаціоналізм чи русифікація?», в якій розкритикував радянську дійсність і звинуватив владу у відході від марксистських постулатів у національній політиці. 

IMG_2861.JPG

Праця Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?», видана 1968 року в Мюнхені. Національний музей історії України

Завдяки своїй фундаментальності, об’єктивності і послідовності висновків, праця «Інтернаціоналізм чи русифікація?» стала беззаперечним доказом русифікації в Україні. Робота набула широкого розголосу як в Україні, де поширювалася самвидавом, так і закордоном, де її переклали китайською, французькою, англійською та італійською мовами. 

Іван Дзюба розіслав працю керівнику ЦК КПУ Петру Шелесту та голові уряду УРСР Володимиру Щербицькому, а варіант російською мовою – очільникам КПРС у Москву. Діяч сподівався, що влада змінить національну політику. Натомість спеціальна комісія ЦК КПУ назвала цей твір «пасквілем на радянську дійсність, на національну політику КПРС і практику комуністичного будівництва в СРСР». 

Через працю «Інтернаціоналізм чи русифікація?» Іван Дзюба зазнав гонінь. Зокрема, 1972 року його засудили, 18 місяців він провів в ув’язненні. 

Наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років Іван Дзюба брав активну участь у політичному житті. Був одним із засновників Народного Руху України. Став другим міністром культури України. Написав понад 400 праць і наукових статей. 2001 року Івану Дзюбі присвоїли звання Героя України. Літературознавець, письменник і дисидент відійшов у засвіти 22 лютого 2022 року.

Поділитися