Відкрилася виставка «Від моря до моря. Merest mereni», присвячена українсько-естонській дружбі

22.07.2024

_______63.JPG

18 липня у музеї відкрилася виставка «Від моря до моря. Merest mereni» що присвячена українсько-естонській дружбі. Вона демонструє унікальні археологічні знахідки з України, які були врятовані завдяки Естонії, та те, як естонці допомагають Україні захищатися від російського вторгнення на полі бою та у сфері культури.
 

____10.JPG

На відкритті Надзвичайна та Повноважна Посол Естонської Республіки Аннелі Кольк розповіла, що молиться за порятунок української культурної спадщини від російських атак. Від імені естонського народу, вона висловила захват мужністю українців, які захищають свою країну та свою ідентичність від російської агресії, та упевненість у перемозі України над окупантами. За її словами Естонія, як держава, та як суспільство, робить все можливе задля підтримки України.
 

_14.JPG

За словами т. в. о. культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва сама виставка «Від моря до моря. Merest mereni» і те що її експонати, які перебували в руках у контрабандистів, вдалося повернути Україні, є свідченням справжньої щирої та беззастережної дружби між Україною та Естонією. І попри те, що допомога Україні з боку Естонії в матеріальному вираженні, не настільки велика, як від деяких інших країн, проте відносно обсягів естонського бюджету вона є найбільшою.
 

_16.JPG

У 2016 році саме генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук, що на той момент працював у Швеції, зробив експертний висновок, який дозволив повернути до України славнозвісний «меч вікінга» кінця 10 – початку 11 ст. За його словами, цією виставкою музей прагне віддячити естонському народу за безмежну підтримку нашої боротьби проти російських окупантів. Деякі експонати, представлені на виставці, справді унікальні. Це зокрема коштовні речі хозарської культури, візантійські та європейські середньовічні монети. Таких експонатів просто немає у державних музеях.

Головні експонати виставки – 274 археологічні знахідки, які у травні цього року Естонія повернула Україні. Вони охоплюють тисячу років нашої історії: золоті та срібні прикраси скіфського та римського часів, середньовічні оздоблення упряжі хазарських вершників, монети візантійських імператорів і королів Північної Європи. Усі вони є музейними експонатами надзвичайно високого рівня, а монета короля Норвегії та Данії Маґнуса І Доброго (1024–1047), який з 1028 по 1035 рік виховувався при дворі Великого князя Київського Ярослава Мудрого та був всиновлений ним, не має аналогів у музейних зібраннях України.

Окрім того, тут представлено славнозвісний «меч вікінга», кінця 10 – початку 11 ст., який Естонія повернула ще 2016 р, так само відібравши його у контрабандистів.

Цією виставкою музей також прагне показати історичні, політичні, культурні та наукові зв’язки між нашими країнами. Перша праця найвідомішого дослідника стародавнього Києва – Миколи Закревського – побачила світ 1836 року саме в Естонії. Її можна побачити на виставці, як і низку українських літературних творів, перекладених естонською, і навпаки.

Тут також представлені ордени та відзнаки, якими нагороджували борців за незалежність Естонської Республіки у 1918–1940 роках, особисті речі Миколи Іліна – громадянина Естонії, який загинув 2020 року, захищаючи Україну.
 

_20.JPG

Куратор виставки – Максим Левада.

Виставка в музеї працюватиме щодня, з 10:00 до 18:00, каса музею до 17:00. Адреса Національного музею історії України: вулиця Володимирська, 2.

Огляд виставки за звичайним квитком – 150 грн, для школярів, студентів та пенсіонерів – 80 грн.

Телефон для відвідувачів – (044) 278-48-64 або 093 855 61 16 (Вайбер та Телеграм)

51.JPG

57.JPG

_31.JPG

_44.JPG

_28.JPG

_43.JPG

_50.JPG

__59.JPG

_62.JPG

64.JPG

61.JPG

__42.JPG

___53.JPG

Поділитися