День Конституції України

Антон Богдалов , завідувач відділу історії незалежної України 28.06.2024

Сирота.jpg

Депутати Верховної Ради України вітають Михайла Сироту з прийняттям Конституції України. Ранок 28 червня 1996 року

28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Основний Закон нашої держави – Конституцію

Робота над текстом Конституції України розпочалася одразу після проголошення Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року. Впродовж шести років конституційні комісії, різні політичні сили і науковці створили 15 різних проєктів. Один із перших таких проєктів підготував перший голова Конституційного суду – Леонід Юзьков. Він був автором моделі парламентсько-президентської республіки та вважав, що вся повнота влади має зосереджуватися у Верховній Раді. Пропозиції Юзькова не підтримали, робота продовжилась. 

Наступним етапом конституційного процесу було підписання Конституційного договору між Президентом та Верховною Радою України 8 червня 1995 року. Згідно з документом,  чергова  комісія мала працювати над текстом Основного Закону протягом наступного року та остаточно затвердити його протягом травня-червня 1996 року. Комісію очолив народний депутат Михайло Сирота. 

Про роботу комісії згадував народний депутат перших шести скликань Ярослав Кендзьор: «Я не знаю у Верховній Раді із 450 депутатів хоч одного, крім Михайла Сироти, який би витримав весь той конституційний процес. Я бував на засіданнях Конституційної комісії, я бачив на власні очі, що витворяли там представники Компартії і Соцпартії як члени Конституційної комісії, які вони абсурдні речі пропонували, щоби спровокувати, щоби розбіглися всі. Але він все витримав до останнього».

Засідання Верховної Ради, яке увійшло в історію під назвою «Конституційна ніч» (оскільки тривало майже добу), завершилося остаточним затвердженням тексту Конституції 28 червня о 9 годині 18 хвилин. Нині 28 червня відзначають державне свято – День Конституції України.
 

Ноутбук.jpg

Для роботи комісії апарат Верховної Ради України виділив декілька ноутбуків «Toshiba», які в цей час тільки почали використовувати в нашій країні. Один з них, який належав Михайлу Сироті, нині зберігається у Національному музеї історії України.

Поділитися