День морської піхоти України

Олександр Лук’янов , старший науковий співробітник Національного музею історії України23.05.2024

ПрапорМП.jpg

Прапор 501-го окремого батальйону морської піхоти із автографами бійців підрозділу. Національний музей історії України

Чинна дата святкування встановлена указом президента України 2018 року та приурочена до 100-річчя створення морської піхоти України. 23 травня 1918 року гетьман Української Держави Павло Скоропадський видав указ «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби». Пізніше уряд Скоропадського затвердив прапор Військово-Морських Сил Української Держави, який у 1990-х роках обрали прапором відроджених ВМС України. 

Морські піхотинці стали одними з перших військовослужбовців, які на початку 1990-х років присягнули на вірність українському народу. 22 лютого 1992 року бійці 880-го батальйону морської піхоти, який був одним із найкращих підрозділів Чорноморського флоту, склали присягу Україні. Проросійське керівництво ЧФ відреагувало на це звільненням командира батальйону та розформуванням підрозділу. 

Після відродження ВМС України був створений 27-й окремий батальйон морської піхоти. До його складу увійшли військовослужбовці, які виявили бажання служити українському народу. 

На початку російської агресії 2014 року в складі ВМС України перебували два батальйони морської піхоти – 1-й Феодосійський і 501-й Керченський, які дислокувалися на півострові Крим. Коли російські окупанти заблокували і захопили українські військові частини в Криму, морські піхотинці, які не зрадили присязі, виїхали на материк. 

За роки російсько-української війни багато військовослужбовців цього елітного роду військ отримали найвищі державні нагороди за особисту мужність і героїзм у захисті суверенітету та територіальної цілісності України. 

У колекції Національного музею історії України зберігається прапор 501-го батальйону морської піхоти із автографами бійців підрозділу.

Поділитися