Що буде з коштами, зібраними для демонтажу незаконної споруди на території музею

17.05.2024

після2.jpg

За попередньою оцінкою роботи з демонтажу коштували 772 тисячі гривень. Під час проведення збору Андрій Журжій, засновник і виконавчий директор інвестиційної компанії Inzhur, запропонував безкоштовну допомогу від будівельного підрозділу компанії. Ми переконалися, що це можливо технічно, і почали співпрацю.

Кошти зібрали на рахунок благодійного фонду з розвитку Національного музею історії України, єдине статутне завдання якого – допомагати музею. Фонд може перераховувати кошти тільки музею або на послуги, пов’язані з музеєм. Тому ми передаємо 772 тисячі гривень підряднику як оплату робіт з демонтажу, а він перераховує ці гроші на потреби Збройних сил України, як і хотіла громада. 

Більше того, компанія виплатить податки за цією угодою (а це близько 300 тисяч гривень) з власних коштів, і тому вся сума піде на допомогу військовим. Музей і підрядник узгодять, куди саме передадуть ці кошти, і ми обов’язково прозвітуємо за кожну копійку, як і обіцяли.

За те, що судове рішення про демонтаж виконали, ми дякуємо саме громадянському суспільству. Адже ми опинилися в патовій ситуації: відповідач не збирається виконувати рішення суду, на його рахунках немає і не буде коштів на це, Державна виконавча служба України і музей – бюджетні організації, іде війна, грошей з бюджету на це не виділять.

Але громадяни України продемонстрували, що підтримують справедливе рішення суду. 2266 людей закрили збір за 16 годин. Деякі донати були дуже милі – 10 копійок, 21 копійка. Тобто, людям було важливо долучитися до цієї справи. Середній донат становив 100–200 гривень. 

Оскільки закриття монобанки потребувало часу, ми встигли зібрати навіть більше, ніж потрібно, – 870 тисяч гривень. За ці додаткові 100 тисяч гривень фонд музею придбав паркан і банери, які розмістять навколо території, де розташовувалася незаконна забудова, та інший благоустрій території. Це потрібно з міркувань безпеки, зокрема, поки триватимуть археологічні дослідження ділянки, які планує музей. 

Команда Національного музею історії України вражена професійністю виконавчої служби та підрядної організації, які діяли швидко, якісно та злагоджено. Також ми дякуємо представникам Національної поліції України, які забезпечили держвиконавцям і підрядникам спокійне виконання рішення суду. І ми не припинимо дякувати громадянському суспільству, яке підтримало музей у найскладнішій і найделікатнішій частині цієї історії!

Поділитися