З нагоди 233 річниці відкрилася виставка «Конституція 3 травня. Історія та традиції»

03.05.2024

______41.JPG

Цього року виповнюється 233-тя річниця Конституції 3 травня Речі Посполитої. Цей історичний документ, прийнятий у 1791 році, був першою конституцією в сучасному розумінні цього слова в Європі та другою в світі після конституції США .

З нагоди цієї дати в музеї відкрилася стендова виставка «Конституція 3 травня. Історія та традиції». 

Виставка оповідає про специфіку багатонаціонального обличчя Речі Посполитої, конституційної монархії, що об'єднувала Польщу і Литву, а також багато українських земель. Демонструючи реформи Станіслава Августа, поділи та відродження польської держави, організатори прагнуть показати важливість цього документа для наступних поколінь. Також, буде представлено сприйняття Конституції 3 травня не лише у свідомості народів колишньої Речі Посполитої, але й за межами країни.

____25.JPG

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук ліворуч. Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас виступив повністю українською мовою.
 

На відкритті виступили Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Києві Ярослав Ґузи та Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас. Дипломати провели паралелі між обставинами ухвалення Конституції 3 травня та важливістю демократичних інституцій у наш час. Вони засвідчили підтримку їхніми країнами України в боротьбі за свободу й незалежність під час російської війни проти України. 

____27.JPG

Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Києві Ярослав Ґузи.
 

Виставку підготували: Польський Інститут у Києві спільно з Музеєм історії Польщі та Інститутом історії Литви.

_28.JPG

_42.JPG

_32.JPG

___1758.JPG

___16.JPG

Поділитися