У Національному музеї історії України представили унікальні скарби, врятовані завдяки Естонії

01.05.2024

30 (3).jpg

Йдеться про 274 предмети, які охоплюють тисячу років історії: артефакти сарматського, передримського та римського часу, а також середньовічні знахідки, зокрема, монети візантійських імператорів. 

Ще 2018 року речі намагалися вивезти з росії до Естонії у звичайній вантажівці. Зупинити це допоміг курйоз, про який розповів посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Ігор Осташ: «За кермом фургона був громадянин Латвії. Він намагався перевезти 7 кілограмів сирого м’яса. Оскільки сире м’ясо заборонено ввозити в Естонію, цю машину зупинили для детальної перевірки. Завдяки цьому – колекція тут». Багато часу пішло на встановлення походження затриманих речей. Експертизу готували фахівці Національного музею історії України, з її результатами погодилися естонські колеги. Якби не ця робота, артефакти могли б передати росії. 

02 (5).jpg

Тимчасово виконуючий обов’язки міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв подякував усьому естонському народу й зокрема уряду цієї країни за потужну підтримку України як у справі повернення старожитностей, так і в багатьох інших питаннях. 

06 (6).jpg

Заступник Голови Місії у посольстві Естонської Республіки в Україні Вагур Соосаар підкреслив: «Сьогодні історичний день, оскільки артефакти, які належать Україні, проробили довгий шлях і нарешті повернулися додому. Це важливо, оскільки ці речі є свідченням української культури та ідентичності».  

23 (3).jpg

Більше про врятовані артефакти розповів генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук: «Скарб складається з кількох частин. Серед них – нумізматична колекція. Деякі монети датуються античним часом, але найбільш унікальним є візантійський монетний скарб, карбований у місті Херсонесі в Криму. Це сучасний Севастополь, що підкреслює українську належність артефактів. Ще цікаві 26 срібних середньовічних монет. Всі вони датуються кінцем 10-го – 60-ми роками 11-го століття. До цього скарбу зокрема входять скандинавські монети, одна з них – Маґнуса Доброго, норвезького та данського короля, який виховувався у київського князя Ярослава та його дружини Інгігерди». Таких монет в українських музеях немає взагалі. Проте протягом останніх 15 років в Україні нелегально знайшли 13 скарбів з подібними монетами. Всі вони розійшлися по приватних руках та були опубліковані в росії.

Інший блок речей – різноманітні прикраси. Одні з найдавніших – золоті артефакти з багатого сарматського поховання, оздоблені коштовним камінням. Також – речі так званої салтівської культури, яка в Україні інтерпретується як культура ранніх хозар. Йдеться про два золочених очілля кінської упряжі 8–9 століть, це статусні речі з поховання вершників. Сама ця культура пов’язана з територією Харківської області, яка щоденно страждає через війну. Власне, через російські обстріли був розтрощений музей «Верхній Салтів». Тож порятунок таких речей є знаковою подією. Загалом подібних речей у колекції музею ніколи не було.

08 (6).jpg

Посол з особливих доручень МЗС України Ігор Осташ акцентував: «росія веде геноцидну війну проти нас, проти нашої історії. Вона намагається знищити нашу ідентичність, культуру, мову. Ми бачимо спрямовані ракетні удари по українських музеях, театрах, бібліотеках, школах. Тому зрозуміло, наскільки важливим є повернення культурних цінностей в Україну з-за кордону».

У січні 2024 року врятовані артефакти представили в Естонському історичному музеї. Нині українські фахівці опрацьовують колекцію, її планують представити у Національному музеї історії України в червні цього року.

36.jpg

35 (2).jpg

32 (2).jpg

31 (3).jpg

29 (3).jpg

26 (3).jpg

33 (2).jpg

40 (2).jpg

41 (2).jpg

22 (3).jpg

Поділитися