Фонд ALIPH за підтримки ЄС профінансує ремонт даху й оновлення систем безпеки Скарбниці

19.04.2024

1.jpg

Напередодні Міжнародного дня пам’яток і визначних місць Скарбницю Національного музею історії України відвідали делегації представників Європейського Союзу та фонду ALIPH (Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту).

33.jpg

Співпраця Національного музею історії України з ALIPH почалася в перші дні повномасштабної війни. Так коштом фонду придбали вогнетривкі шафи-сейфи для безпечного зберігання колекцій, наукового архіву й бібліотеки. За новим грантом ALIPH, за підтримки ЄС, виділив кошти на проєктування ремонту даху Скарбниці та оновлення систем, що забезпечують охорону й пожежну безпеку нашої філії. Ці проєкти ми маємо втілити цього року.

Ще в березні 2022 року ALIPH почав реалізувати свій «План дій із захисту спадщини в Україні», який підтримали країни-члени альянсу та приватні донори. Щедрі внески зробили Європейський Союз (2 млн євро), організація Ґетті (1 млн дол. США) і Князівство Монако (40 тис. євро). У жовтні 2023 року ЄС виділив на цю ініціативу ще 2 млн євро. Саме завдяки означеним коштам фонд допоможе профінансувати критично важливі потреби Скарбниці, що через війну, на жаль, не може зробити держава.

Оскільки делегації ЄС та ALIPH відвідали Скарбницю дощового дня, вони наочно побачили технічні проблеми даху, які необхідно вирішити в найкоротший термін. Ідеться про пам’ятку національного значення «Ковнірівський корпус», що датується 1744–1746 роками, тож нагальність ремонту очевидна.

Під час екскурсії виставками «Збережено в Україні» й «MIRAS. Спадщина» гості побачили, як музей опікується українською спадщиною. Виставка «Європейська Україна. Доба Мазепи» унаочнила давні зв’язки України та інших європейських країн. На завершення представники ЄС й ALIPH оглянули кримські скарби, що повернулися з Нідерландів після майже десяти років судів. Ця успішна для України історія демонструє, як держава може захищати власну спадщину не лише від прямих воєнних загроз, а і юридично.

2.jpg

Генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук підкреслив: «Діяльність фонду ALIPH є важливою, а результати його роботи відомі не тільки в Україні, а й в інших країнах. Особливо прикметна його миттєва допомога, коли є нагальні ситуації, що потребують швидких дій. Саме в такому становищі нині перебуває наш музей і чимало інших культурних інституцій України».

Команда музею вдячна партнерам з ALIPH та ЄС за величезні зусилля, спрямовані на порятунок української спадщини – важливої частини світового надбання!

Про ALIPH. Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту є основним глобальним фондом, що займається винятково захистом і відновленням культурної спадщини в зонах конфлікту та в постконфліктних ситуаціях. Організацію було створено 2017 року у відповідь на масове знищення культурної спадщини за останні два десятиліття, переважно на Близькому Сході та в регіоні Сахель.

ALIPH діє на засадах державно-приватного партнерства, що об’єднує кілька країн і приватних донорів, і розташований у Женеві. Фонд підтримав близько 440 проєктів у 35 країнах на чотирьох континентах. За два роки реалізації плану з підтримки спадщини в Україні ALIPH виділив майже 7 млн дол. США для 400 організацій. 

Більше інформації про діяльність фонду за посиланням: https://www.aliph-foundation.org/en

Поділитися