159 років від дня народження художника Миколи Івасюка

Олена Попельницька , провідна наукова співробітниця Національного музею історії України14.04.2024

Портрет.jpg

Портрет Миколи Івасюка. Пастель. Художник Станіслав Яновський. 1894 рік. Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

28 квітня 1865 року народився Микола Івасюк – український художник, автор численних живописних творів, присвячених історії України, портретів, іконостасів (у містах Заставна й Кіцмані, а також у буковинських селах), кіноплакатів та ескізів поштових марок УНР. 

Якими творами уславився художник

Одним із найвідоміших творів Миколи Івасюка є полотно «В’їзд Богдана Хмельницького до Києва», яке він створював із 1893 до 1912 року. Ця велика картина (3,67х5,38 м) присвячена одній з подій Національно-визвольної війни українського народу 1648–1657 років – переможному в’їзду 2 січня 1649 року (наприкінці грудня 1648 року за старим стилем) гетьмана Війська Запорозького Богдана Хмельницького до Києва. На картині гетьман із булавою в руці їде верхи на коні в супроводі генеральної старшини й полковників. Над Богданом Хмельницьким майорять символи гетьманської влади: корогва з його гербом «Абданк» і бунчук із пасмом кінського волосся. Гетьмана зустрічають найвищі церковні ієрархи (патріарх Єрусалимський Паїсій та митрополит Київський і Галицький Сильвестр Косів), київські міщани на чолі з війтом і урядовцями магістрату, студенти Києво-Могилянської академії, представники різних верств населення Києва. 

В'їзд.jpg

«В’їзд Богдана Хмельницького до Києва». 1893–1912 роки. Художник Микола Івасюк. Національний художній музей України

Означене полотно стало одним із низки творів Миколи Івасюка, присвячених історії України. Першою з них була картина «Хмельницький під Зборовом у серпні 1649 року» (1893), етюд до якої художник створив під час навчання в Мюнхенській академії мистецтв. Того самого року художник виконав і перший ескіз до картини «В’їзд Богдана Хмельницького до Києва». 

Серед інших історичних полотен Миколи Івасюка – «Битва під Хотином» (1903), «Богдан Хмельницький і кримський хан під Кам’янцем-Подільським», «Іван Богун у бою під Берестечком» (1919), «Зустріч Богдана Хмельницького з тілом сина Тимоша», твори, присвячені Українським січовим стрільцям та бійцям Української Галицької армії.

Іншою важливою сторінкою творчої біографії Миколи Івасюка стали ескізи семи поштових марок, які він створив 1919 року на замовлення Міністерства пошти й телеграфів уряду Директорії Української Народної Республіки. Їх 1921 року видали в друкарні віденського Військового географічного інституту. До цієї «Віденської серії» із 14 зразків художник створив марки з українськими історично-етнографічними сюжетами й народними орнаментальними мотивами: «Молода Україна» («Дівчина з прапором»), «Хата Шевченка», «Віз, запряжений волами», «Гетьман Павло Полуботок у в’язниці», «Козак-бандурист», «Козаки на “чайках”» і «Вітряк у полі».
 

Марки.jpg

Марки «Віденської серії», створені Миколою Івасюком 1919 року.

З біографії Миколи Івасюка

Доля талановитого художника склалася драматично. Микола Івасюк народився в буковинському місті Заставна поблизу Чернівців. Під час навчання в Чернівецькій вищій реальній школі він захопився малюванням, і 1884 року вступив до Віденської академії мистецтв. Після її успішного завершення в 1890–1896 роках удосконалив майстерність у Мюнхенській академії мистецтв.

По завершенню навчання Микола Івасюк повернувся до Чернівців, а 1908 року переїхав до Львова, де продовжив працювати в жанрі історичного живопису. Тогочасна преса порівнювала твори Миколи Івасюка з роботами найкращих тогочасних європейських митців. У 1908–1925 роках художник із родиною мешкав у Мюнхені й Відні, фахово займаючись живописом.

1926 року, за ініціативи Народного комісаріату освіти УСРР та за сприяння уповноваженого представника СРСР у Відні Юрія Коцюбинського, Микола Івасюк переїхав до Києва. Спочатку він працював науковим співробітником кафедри мистецтвознавства при Всеукраїнській академії наук, а 1927 року перейшов до бюро Всеукраїнського фотокіноуправління, де створював кіноплакати (зокрема до фільму «Сорочинський ярмарок») та оформлював часопис «Кіно». У 1928–1929 роках Микола Івасюк працював художником на Київській кінофабриці, з 1930 року був науковим співробітником картографічного відділу Всенародної бібліотеки України.

1937 року в київському помешканні Миколи Івасюка на бульварі Тараса Шевченка, 4 було проведено обшук, а самого господаря заарештували. Художнику висунули сфабриковане звинувачення в участі в українській націоналістичній терористичній організації та роботі на німецьку розвідку. І хоча Микола Івасюк не визнав себе винним, його засудили до розстрілу. 1980 року художника посмертно реабілітували за відсутністю складу злочину.

Нині твори митця зберігаються в музеях Києва, Львова й Чернівців. Найбільше зібрання творів Миколи Івасюка в Україні представлене в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького. Полотно «В’їзд Богдана Хмельницького до Києва» є частиною колекції Національного художнього музею України в Києві.

Поділитися