День Волі Білорусі

25.03.2024

2_.JPG

25 березня білоруси усього світу відзначають День Волі. Саме цього дня 1918 року Рада Білоруської Народної Республіки (БНР) прийняла Третю Статутну грамоту, якою проголосила незалежність білоруської держави. У цьому документі офіційним прапором був біло-червоно-білий, гербом – «Погоня», державною мовою – білоруська. Хоча держава проіснувала менш як рік, проте вона відіграла велику роль у формуванні національної ідентичності білорусів. Рада Білоруської Народної Республіки продовжує працювати в еміграції й нині.

У радянські часи святкування Дня незалежності проводилося таємно. Публічно відзначати День свободи в сучасній Білорусі стали 1989 року. Сама назва «День Волі» зявилася 1990 року, коли білоруська незалежна газета «Свобода» з таким заголовком уперше закликала вийти на святкову демонстрацію. Після приходу до влади проросійського Олександра Лукашенка, дії якого спрямовані на викорінення будь-яких проявів національної свідомості, акції 25 березня заборонені.

Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну білоруси стали на захист нашої незалежності, оскільки вважають, що так виборюють також свободу для власної держави. Закономірно, що саме у День Волі 25 березня 2022 року до складу ЗСУ увійшов батальйон імені Кастуся Калиновського, названий на честь національного героя Білорусі.


Мирослав Лазовський 1.jpg

Мирослав Лазовський 2.jpg

На мінівиставці у Національному музеї історії України представлено речі бійця полку імені Кастуся Калиновського Мирослава Лазовського з позивним «Миша», який загинув 16 травня 2023 року в Бахмуті. Мирослав народився у Мінську 10 липня 1972 року. Закінчив Білоруський національний технічний університет. 1995 року вступив до «Союзу білоруських військових». Того ж року став одним із засновників спортивно-патріотичної організації «Білий Легіон», яка діяла в Білорусі до початку 2000-х і займалася вихованням та підготовкою молоді. Для поширення наукових і популярних видань про історію Білорусі 2013 року Мирослав заснував книжкову серію «Білорусь у війнах». Після масштабних поствиборчих протестів проти влади у Білорусі 2020 року Мирослав переїхав до України.

1.JPG

25 червня 2023 року декретом Голови БНР в екзилі Мирославу Лазовському надали титул кавалера Ордену Залізного Лицаря посмертно.

Поділитися