Вісім років тому відійшов у засвіти Лесь Танюк

Ольга Голдованська , старша наукова співробітниця 18.03.2024

Чорно-біле.jpg

Лесь Танюк

18 березня 2016 року помер Лесь Танюк – український режисер театру та кіно, шістдесятник, президент Клубу творчої молоді «Сучасник» (1959–1963), театральний критик, перекладач, сценарист, народний артист України (2008), засновник і голова Всеукраїнського товариства «Меморіал» імені Василя Стуса, народний депутат України.  

Народився 1938 року в родині вчителів на Київщині. Дитинство провів з батьками у концтаборі в Німеччині, куди родина Танюків потрапила під час Другої світової війни. Після повернення в Україну родина оселилася у місті Луцьку (Волинська область), бо в Києві не отримала дозвіл на проживання. 

Після закінчення школи Лесь Танюк працював ливарником-формувальником на Луцькому механічно-ливарному заводі. Захоплювався театром, певний час був учасником акторської групи Волинського обласного музично-драматичного театру. 1963 року закінчив режисерське відділення Київського державного інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого. 

Лесь Танюк був одним із засновників і президентом Клубу творчої молоді (КТМ) «Сучасник». Він діяв у Києві в приміщенні кінозалу Жовтневого палацу та згуртував навколо себе найактивніших учасників руху шістдесятництва: Аллу Горську, Івана Дзюбу, Василя Симоненка, Миколу Вінграновського, Опанаса Заливаху, Вʼячеслава Чорновола, Ліну Костенко, Василя Стуса, Галину Севрук, Івана та Надію Світличних та інших. Саме Лесь Танюк, Алла Горська та Василь Симоненко восени 1962 року були призначені до складу комісії КТМ, яка вперше дослідила місце поховання жертв сталінських репресій у районі Броварів (тепер – Биківня під Києвом), розстріли яких відбувалися у 1930-х. 

1965 року через переслідування з боку влади Лесю Танюку довелося виїхати до Москви, де атмосфера була дещо «легшою», ніж в УРСР. Але діяч і далі перебував під наглядом КДБ. 

У 1986–1988 роках був головним режисером Київського молодіжного театру.

У творчому доробку митця понад 50 спектаклів, десятки перекладів, понад 3000 публікацій на теми культури, мистецтва, політики. Було видано 52 із 60 томів «Щоденників без купюр».

Запрошення 2.jpg

Запрошення 1.jpg

У колекції Національного музею історії України є запрошення КТМ «Сучасник», Спілки письменників України та Жовтневого палацу культури на вечір, присвячений памʼяті Тараса Шевченка, який проводили в березні 1963 року. Це запрошення нині зберігається у фондах музею, але на виставці «Боротьба за незалежність. Творці. Епізоди» експонується ще одне запрошення КТМ авторства Алли Горської з нагоди святкування 150-річчя від дня народження Тараса Шевченка (1964) та інші матеріали, пов’язані з шістдесятниками.

Поділитися