День українського добровольця

Олександр Лук’янов , старший науковий співробітник Національного музею історії України14.03.2024

Служба 2.jpg

Цю дату Верховна Рада України встановила 2017 року. День українського добровольця припадає на 14 березня, бо саме цього дня 2014 року близько 500 добровольців з Самооборони Майдану вирішили стати резервістами Національної гвардії України та прибули на полігон Нові Петрівці – так вони стали першим добровольчим формуванням. Згодом вони прийняли присягу та відбули на схід України. 

Навесні 2014 року, на початку російсько-української війни, люди, не чекаючи повісток, масово приходили до військкоматів. Відсутність нормальних екіпіровки та транспорту не завадили створенню десятків добровольчих підрозділів у квітні-травні 2014-го. Переважно на шкільних автобусах, у формі та бронежилетах, придбаних волонтерами, зі зброєю радянського виробництва бійці добровольчих формувань відправлялися на лінію зіткнення. 

Добровольчий і волонтерський рух продемонстрували, що українці можуть об’єднуватися і давати відсіч ворогу. Багато в чому саме завдяки хоробрості та патріотизму добровольців 2014 року вдалося зупинити просування окупантів і переозброїти армію. 

На початку російського повномасштабного вторгнення 2022 року тисячі добровольців з усієї країни почали записуватися до Сил оборони України, добровольчих формувань і волонтерських організацій, щоб допомогти відбити навалу окупантів. До лав захисників держави вступили й співробітники Національного музею історії України. Музей пишається колегами, які під час російської агресії приєдналися до Збройних сил України, Національної гвардії України, працюють як волонтери.

Так, 27 лютого 2022 року вирішив вступити до Сил оборони України керівник сектору «Музей Української революції 1917–1921 років» Олександр Хоменко. Від початку вторгнення він був у музеї та допомагав демонтувати постійну експозицію. Того дня у Києві тривала дводобова комендантська година, тому Олександрові надрукували довідку від музею з поясненнями причин перебування у місті під час комендантської години. Олександру Хоменку вдалося долучитися до захисту столиці у складі територіальної оборони Оболонського району. Пізніше з цього підрозділу сформували батальйон «Свобода» Національної гвардії України. У складі батальйону «Свобода» Олександр брав участь у боях за Лисичанськ і Бахмут, нині продовжує захищати Україну на фронті. 

Команда музею вітає з Днем українського добровольця кожного і кожну, хто боронить нашу свободу, наше сьогодення і майбутнє, а також –  нашу історію!

Поділитися