75 років тому народився Володимир Івасюк

Олена Кохан , старша наукова співробітниця 04.03.2024

Монета_1.jpg

Пам’ятна монета «Володимир Івасюк» номіналом 2 гривні, викарбувана Національним банком України. 2009 рік. Національний музей історії України

Видатний український композитор, музикант і співак, Герой України народився 4 березня 1949 року в місті Кіцмані Чернівецької області в родині вчителів. У п’ять років почав вчитися грі на скрипці в місцевій дитячій музичній школі. Одночасно навчався в Кіцманській середній школі.

Свою першу музику до пісні «Колискова» на вірші батька Михайла Володимир Івасюк написав 1964 року. Того ж року юний композитор організував у рідній школі дитячий вокальний ансамбль «Буковинка». 1966 року його нагородили першою премією за музику до пісні «Відлітали журавлі» на вірш Віктора Миколайчука.

Загалом у творчому доробку Володимира Івасюка понад 40 пісень, на які він написав музику – як на власні слова, так і на слова інших поетів, таких як Дмитро Павличко, Олесь Гончар, Юрій Рибчинський, Ростислав Братунь та інші. Найбільшу славу композитору-виконавцю принесли пісні «Червона рута», «Я піду в далекі гори», «Водограй», «Пісня буде поміж нас».

Окрім усім відомих пісень, Володимир Івасюк є також автором декількох інструментальних творів, зокрема, трьох п’єс для скрипки, трьох п’єс для фортепіано, «Осінньої картини» для віолончелі, музики до вистави «Прапороносці» та сюїти-варіації для камерного оркестру.

Велику кількість нагород Володимир Івасюк отримав вже посмертно, після здобуття Україною незалежності. Зокрема, 2 березня 1994 року йому присудили Державну премію України імені Тараса Шевченка, 2001 року в рамках 5 ї ювілейної церемонії «Золота Жар-птиця» нагородили в номінації «За внесок у розвиток музичної культури України 20 століття», а в березні 2009 року присвоїли звання «Герой України».

Деякі пісні Івасюка стали символом України. Зокрема, 1989 року вперше був організований музичний фестиваль «Червона рута». А в серпні 2021 року в рамках фестивалю «Ти у мене єдина», що відбувся на центральній площі міста Сєверодонецька, пісню «Червона рута» заспівало понад 5200 виконавців, які так встановили рекорд.

Іменем Володимира Івасюка названі вулиці в Києві, Львові, Дніпрі, Сумах, Кропивницькому, Івано-Франківську, Ніжині, Перемишлянах, Старому Самборі, Кам’янці-Подільському, Борисполі, Дрогобичі та в низці інших міст і сіл України.

В колекції Національного музею історії України зберігається пам’ятна монета номіналом 2 гривні, викарбувана Національним банком України 2009 року. Саме цей рік за рішенням Львівської обласної ради став роком Володимира Івасюка на Львівщині.
 

Поділитися