У Національному музеї історії України відкривається виставка «33/10» до 10-річчя спротиву російській агресії

21.02.2024

тридцять_три_десять_Монтажная_область_1.jpg

Наприкінці лютого 2024 року минає десять років від початку збройної агресії росії на територію України. Останнє десятиліття українці відстоюють здобуту тридцять три роки тому незалежність. 

До річниці від дня початку героїчного опору російському агресору в Національному музеї історії України відкривається виставка «33/10». Відкриття виставки відбудеться 23 лютого о 15:00.

Понад трьохсотрічна історія взаємовідносин двох народів свідчить про те, що розв’язана війна путінської росії проти України не є випадковою. Стерти та знищити самобутність українського народу намагались як за часів Російської імперії, так і у Радянському союзі, що змінив попередню імперіалістичну форму, залишивши незмінною суть. Протягом цього часу північний сусід намагався  переписати історію, знищити українську мову та традиції, залякати репресіями та голодоморами. Розпад радянської комуністичної імперії у 1991 році сприймається росією як геополітична катастрофа. Бажання реваншу робило війну справою часу. 

На виставці розміщені матеріали, які ілюструють передумови та причини російської військової агресії в новітній історії України: розподіл Чорноморського флоту, питання роззброєння України, економічного тиску та російських територіальних претензій до України. Серед експонатів ви зможете побачити: доповіді і звернення українських моряків та офіцерів Чорноморського флоту про тиск з боку російського командування, нарукавні знаки першого командувача ВМС України Бориса Кожина, сувеніри, виготовлені з залишків демонтованої шахтної пускової установки стратегічних ракет в рамках ядерного роззброєння України, та залишки ракети типу «Х», якою росіяни обстрілювали українську територію, кримськотатарський прапор, з яким 26 лютого 2014 року на підтримку єдності України виходив активіст Ерфан Кудусов.

Виставка в музеї працюватиме щодня, з 10:00 до 18:00, каса музею до 17:00.

Виставка триватиме до кінця 2024 року (з можливістю продовження).

АКРЕДИТАЦІЯ ДЛЯ ЗМІ: https://docs.google.com/.../14FblLGu6xFvu57dBWmotAv02wjDB...

Телефон для ЗМІ: (093) 835 16 96.

Вхід на відкриття виставки безкоштовний.

Поділитися